Ja ku do të ndërtohet Termocentrali Kosova e Re

Ja ku do të ndërtohet Termocentrali Kosova e Re

Informim
Ja ku do të ndërtohet Termocentrali Kosova e Re Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka përmes faqes së tij zyrtare në Facebook ka treguar në detaje se ku do të ndërtohet Termocentrali Kosova e Re. Tutje ai ka përmendur disa kritere të cilat janë përdorur gjatë përzgjedhjes së lokacionit për ndërtimin e termocentralin të ri. “Përfundimisht lokacioni i përzgjedhur për ndërtimin e Termocentralit Kosova e Re është pranë TC Kosova B. Lokacioni është një fushë industriale që gjendet përafërsisht 1.5 kilometra në perëndim të Obiliqit dhe 9 kilometra në perëndim të Prishtinës”, ka shkruar ai. Postimi i plotë i ministrit Lluka: Ashtu siç kemi premtuar si Ministri e Zhvillimit Ekonomik, po fillojmë të shpalosim një e nga një temat më kyçe të dala nga marrëveshjet e nënshkruara mes Qeverisë së…
Read More
Biznesi italian zbarkon në Shqipëri në 18-20 shkurt

Biznesi italian zbarkon në Shqipëri në 18-20 shkurt

Informim
Biznesi italian zbarkon në Shqipëri në 18-20 shkurt Në datat 18,19 dhe 20 shkurt 2018 do të organizohet në Shqipëri një Mision Sistemi i Sipërmarrjeve italiane, promovuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik dhe Ministria e Punëve të Jashtme dhe Kooperacionit me qëllimin për të thelluar mundësitë e tregtisë dhe të investimeve për sipërmarrjet italiane në Shqipëri. Misioni do të ketë karakter shumë-sektorial dhe do të përqëndrohet te sektorët e mëposhtëm: (i) Infrastruktura (turizëm, spitale, burgje dhe shkolla, hekurudha, rrugë, porte dhe aeroporte, punime hidraulike dhe makineri ndërtimi); (ii) Energjia & Green Tech (teknologji dhe komponente elektronike dhe mekanike për prodhimin, transmetim dhe shpërndarje e energjisë (Oil & Gas dhe burime të rinovueshme), hidrocentrale dhe impiante fotovoltaike, biomasa, teknologji për kursimin e energjisë, menaxhimi i mbetjeve, pastrimi dhe trajtimi i ujit…
Read More
Emisioni “Përballje” nga Mateo Spaho ne Scan TV, me 1 Shkurt 2018

Emisioni “Përballje” nga Mateo Spaho ne Scan TV, me 1 Shkurt 2018

Informim
Emisioni “Përballje” nga Mateo Spaho ne Scan TV, me 1 Shkurt 2018 Natyra ka qene tejet bujare me vendin tone. Thuajse i gjithë territori është i pasur me përrenj e lumeje, diell qe na ngroh 300 dite ne vit, ere qe fryn ne çdo faqe mali, për te vijuar me nëntokën e cila gjithashtu është shume e pasur me minerale dhe rezerva hidrokarbure te bollshme (nafte dhe gaz natyrore)! Interesi për t’i shfrytëzuar këto burime sa vjen dhe është ne rritje dhe se problemet e investitorëve me administratën, banoret lokale, dhe mbi te gjitha me kuadrin ligjore qe t’i mundësoje sipërmarrjes por edhe individëve shfrytëzimin e këtyre aseteve nuk kane munguar. Për te folur me gjerësisht mbi potencialin dhe shfrytëzimin e burimeve minerale, nje bisede e hapur me Prof. Suzana…
Read More
Ndryshimet në ligjin e PPP – “Inceneratorët, jo me procedurë të përshpejtuar”

Ndryshimet në ligjin e PPP – “Inceneratorët, jo me procedurë të përshpejtuar”

Informim
Ndryshimet në ligjin e PPP – “Inceneratorët, jo me procedurë të përshpejtuar. Ulni kufirin e investimit” Komisioni i Veprimtarive Prodhuese ka miratuar në parim ndryshimet në ligjin “Për koncesionet dhe partneritetin publik-privat”, i cili i hap rrugën përshpejtimit të procedurave për ndërtimin e hidrocentraleve dhe termocentraleve me vlerë mbi 100 milion euro.  Deputetët kërkuan riformulimin e disa pikave për të saktësuar faktin se ky ligj nuk përfshin inceneratorët apo TEC-et me torfë. “Pse është përfshirë termocentralet? Ky ndryshim që po kërkohet të bëhet s’ka të bëjë fare me energjinë e rinovueshme, ka të bëjë me energjinë me djegie, e cila nga ana tjetër nuk i vihet ndonjë kufi këtu, thjesht përjashtohet dhe sa do jetë kjo djegia. Inceneratorët djegin dhe e kemi shpreh shqetësimin, por kjo do sqaruar, kjo është…
Read More
Koncesionet për HEC-et nis diskutimi i projektligjit për shpejtimin e procedurave

Koncesionet për HEC-et nis diskutimi i projektligjit për shpejtimin e procedurave

Informim
Koncesionet për HEC-et – Pas 3 muajsh, nis diskutimi i projektligjit për shpejtimin e procedurave Të hënën Komisioni parlamentar i Veprimtarive Prodhuese do të nisë shqyrtimin e projektligjit “Për koncesionet dhe partneritetit publik-privat”, i cili i hap rrugën përshpejtimit të procedurave për dhënien e koncesioneve të HEC-eve. Projektligji është depozituar në Kuvend që në datën 2 nëntor, por nisja e diskutimeve duket se kërkoi mbi 3 muaj kohë. Ndërkaq, referuar ndryshimeve parashikohet që ndërtimi dhe shfrytëzimit i burimeve të energjisë së rinovueshme me kapacitet të instaluar mbi 2MW,të cilat kanë vlerë investimi mbi 100 milionë euro të përjashtohen nga procedurat aktuale të dhënies me koncesion apo partneritetit publik-privat. Sipas relacionit shoqërues, në këtë kategori mund të shqyrtohen në mënyrë specifike ndërtimi i kapaciteteve prodhuese të energjisë elektrike nga hidrocentralet apo…
Read More
Zhvillimi teknologjik – Veliaj: Piramida do të kthehet në qendrën më të madhe IT në rajon

Zhvillimi teknologjik – Veliaj: Piramida do të kthehet në qendrën më të madhe IT në rajon

Informim
Zhvillimi teknologjik – Veliaj: Piramida do të kthehet në qendrën më të madhe IT në rajon Piramida do të kthehet në qendrën më të madhe të IT në rajon. Këtë fakt e ka bërë të ditur kryetari i Bashkisë së Tiranës Erjon Veliaj në aktivitetin e  ICT  Awards VI. Sipas Veliajt Tirana do të jetë qyteti i katërt në Europë që do të ketë një qendër kaq të madhe për teknologjinë. “Kemi marrë një vendim shumë të rëndësishëm për ta kthyer të gjithë piramidën e Tiranës në qendrën më të madhe të IT-së rajon. Ne do të jemi qyteti i katërt që do të aplikojë konceptin ‘TUMO’ dhe unë këtu i jam shumë mirënjohës edhe kryeministrit edhe qeverisë shqiptare sepse na kanë dhënë pronën më të lakmuar në qytet, piramidën…
Read More
Bizneset e tensionit 35KV do e blejnë energjinë 7% më lirë në Shkurt

Bizneset e tensionit 35KV do e blejnë energjinë 7% më lirë në Shkurt

Informim
Bizneset e tensionit 35KV do e blejnë energjinë 7% më lirë në Shkurt 90 bizneset që furnizohen në nivelin e tensionit 35 kilovolt do ta blejnë energjinë nga Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike (OSHEE) me çmim 8.85 lekë për kilovatorë në muajin shkurt (pa TVSH), sipas burimeve zyrtare të OSHEE. Ky është muaji i dytë që këto biznese me po e blejnë energjinë me çmim të parregulluar. Në krahasim me muajin dhjetor, kur nuk kishte filluar ende liberalizimi i tregut të energjisë, dhe energjia tregtohej me tarifë të përcaktuar prej 9.5 lekë/kvh, çmimi është rreth 7% më i lirë. Kjo lëvizje vjen në kuadër të procesit të liberalizimit të energjisë, të parashikuar në nenin 109 të ligjit 43 të vitit 2015 “Për sektorin e energjisë elektrike”, i cili parashikonte…
Read More
ICE Albania: Italian Business Mission to Albania – Tiranë 19 Shkurt 2018

ICE Albania: Italian Business Mission to Albania – Tiranë 19 Shkurt 2018

Aktivitetet, Informim, Përfaqësim
ICE Albania: Italian Business Mission to Albania - Tiranë 19 Shkurt 2018 ICE- Agjencia për promovimin dhe ndërkombëtarizimin e kompanive italiane dhe Ambasada Italiane në Tiranë, në bashkëpunim me Confindustria (Konfederata e përgjithshme e industrisë italiane), ABI (Shoqata Bankare Italiane), Aleanca e Kooperativave Italiane, Konferenca Italiane e Rajoneve dhe Provincave Autonome, Rrjeti Italian i Biznesit, Unioncamere (Bashkimi Italian i Dhomave të tregtisë, industrisë, zejtarëve dhe bujqësisë), organizojnë në Shqipëri në datën 19 shkurt 2018 një mision sipërmarrjesh italiane me udhëheqje politike. Misioni promovohet nga Ministria italiane e Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar dhe Ministria italiane e Zhvillimit ekonomik dhe do të udhëhiqet nga Nënsekretari italian për Zhvillim Ekonomik, Ivan Scalfarotto. Sektorët fokus të nismës janë: Infrastruktura; Energjia e rinovueshme dhe green tech technologies; Mekanizimi i bujqësisë, përpunimi i ushqimit dhe packaging, Inovacioni. Nisma do…
Read More