Liberalizimi i tregut të energjisë – Shtyhet procesi për bizneset

Liberalizimi i tregut të energjisë – Shtyhet procesi për bizneset

Informim
Liberalizimi i tregut të energjisë – Shtyhet procesi për bizneset, Gjiknuri: S’kemi afat për bursën  Komisioni parlamentar për Veprimtarinë Prodhuese ka miratuar në parim ndryshimet në ligjit ”Për sektorin energjetik”, të cilët i hapin rrugën ngritjes së burës së energjisë. Projektligji vendos dhe afate të reja për bizneset që pritet të dalin në treg të lirë, duke e shtyrë këtë proces me 2 vjet. Gjatë diskutimit, ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë, Damian Gjiknuri deklaroi se ky është një hap tejet i rëndësishëm, por nuk ka dha afate konkrete se kur ky entitet do të jetë efektiv. Ngritja e bursës së energjisë është një prej masave në drejtim të liberalizimit të tregut të energjisë, përmes së cilës bizneset do të kenë mundësi të gjejnë më me lehtësi furnizuesit e tyre. Ola…
Read More
Derregullimi, sfida e vërtetë e liberalizimit të sektorit të energjisë

Derregullimi, sfida e vërtetë e liberalizimit të sektorit të energjisë

Hulumtimet, Publikime
Derregullimi, sfida e vërtetë e liberalizimit të sektorit të energjisë Nga Dr. Lorenc Gordani, për Revistën Monitor (Print) Procesi i derregullimit në kontinentin evropian ka filluar së pari në Angli që në fillim vitet ’80. Pra hapja e mundësive për kapitalet private dhe rritja e konkurrencës, më shumë se procesi i integrimit në vetvete, për të cilën ky vend ka qenë gjithmonë disi indiferent dhe pak i tërhequr, ka qenë shtysa kryesore në krijimin e një tregu energjetik (energy pool) shumë më herët se ato të vendeve të tjera të BE-së. Për më tepër, fillimi i procesit të liberalizimit dhe përfundimit të tregut të brendshëm të energjisë nga vendet e tjera të BE-së, pavarësisht nga ndërmarrja “kolosale” e dy komisioneve Delors, do të duhet të priste lancimin e paketës se parë…
Read More