Në “ofertë” industria e bakrit – totali i investimit 119 M/USD, Lorenc Rabeta/SCAN, 12 Korrik 2017

Në “ofertë” industria e bakrit – totali i investimit 119 M/USD, Lorenc Rabeta/SCAN, 12 Korrik 2017

Informim
Në “ofertë” industria e bakrit – Ministria: Koncesione afatgjata, totali i investimit 119 milionë dollarë, Lorenc Rabeta/SCAN, 12 Korrik 2017 Qeveria ka nxjerrë në ofertë gjithë industrinë e prodhimit e përpunimit të bakrit, në kërkim të investitorëve të huaj apo vendas. Nga maji i këtij viti, Ministria e Energjisë dhe Industrisë ka bërë publike një ofertë tekniko-tregtare për ofrimin e objekteve të lira minerare dhe përpunuese të industrisë së bakrit për shfrytëzim, zhvillim dhe administrim afatgjatë. Në ofertë Ministria e Energjisë bën edhe një analizë të totalit të investimeve që duhet të bëjnë subjektet e interesuara për të garantuar norma të kënaqshme fitimi në terma afatgjatë. Sipas analizës, në total nevojitet një investim prej 99.5 milionë dollarësh, i cili me një vlere interesi 5 % për periudhë 10-vjeçare investimi arrin…
Read More
Çmimi “për të joshur” investitorët – planet e zhvillimit, Revista Monitor, 12 Gusht 2017

Çmimi “për të joshur” investitorët – planet e zhvillimit, Revista Monitor, 12 Gusht 2017

Informim
Çmimi 100 euro MW “për të joshur” investitorët, ja planet e zhvillimit, Revista Monitor, 12 Gusht 2017 Flet Gjergj Simaku, kreu i Drejtorisë së Burimeve Energjetike të Rinovueshme në Ministrinë e Energjisë Çdo park eolik me fuqi të instaluar në 2 MW do të ketë mundësi të shesë energjinë e prodhuar me një çmim 100 euro/MW. Qeveria shqiptare duket se ka arsyet e veta të aplikimit të këtij niveli që lidhet me nxitjen e investimeve në këtë sektor. Gjergj Simaku, drejtor i Drejtorisë së Burimeve Energjetike të Rinovueshme në Ministrinë e Energjisë dhe Industrisë, sqaron në një intervistë për “Monitor” arsyet që “fshihen” pas këtij çmimi. “Vende si Gjermania, Kroacia, Rumania apo dhe më gjerë, kanë çmime të larta pakice dhe konkurrueshmëria për burime pa suport financiar është e pranishme.…
Read More
Blerja e energjisë: OSHEE paguan mbi 1.6 mln euro pa TVSH, Entela Barjamaj/SCAN, 11 Gusht 2017

Blerja e energjisë: OSHEE paguan mbi 1.6 mln euro pa TVSH, Entela Barjamaj/SCAN, 11 Gusht 2017

Informim
Blerja e energjisë për gushtin – OSHEE paguan mbi 1.6 mln euro pa TVSH, Entela Barjamaj/SCAN, 11 Gusht 2017 Ndalimi i prodhimit të energjisë si rezultat i thatësirës ka detyruar OSHEE që të kryej blerje të energjisë elektrike. Kështu për muajin gusht, më saktë për periudhën nga data 12-31 gusht OSHEE, do të garantojë furnizimin me energji elektrike për abonentë e saj duke e blerë atë. Janë shtatë kompani nga të cilat do të realizohet blerja e energjisë elektrike për të garantuar furnizimin e plotë me energji. Në total për këtë periudhë OSHEE ka nevojë që të blejë një sasi prej 24 mijë MWh dhe me një vlerë financiare prej 1.6 milionë euro pa TVSH, të ndarë mes shtatë kompanive. Kështu OSHEE do ti paguaj 36 mijë euro pa TVSH…
Read More