Vëmendja e energjisë rikthehet tek HEC-et, Angelo Haruni/SCAN, me 28 Gusht 2017

Vëmendja e energjisë rikthehet tek HEC-et, Angelo Haruni/SCAN, me 28 Gusht 2017

Informim
Vëmendja e energjisë rikthehet tek HEC-et – MEI hap tender për dy hidrocentrale në Gjirokastër, Angelo Haruni/SCAN, 28 Gusht 2017 Ministria e Energjisë dhe Industrisë ka hapur ditën e hënë procedurat e tenderimit për dy hidrocentrale pranë qytetit të Gjirokastër. Bëhet fjalë për HEC-et “Suha” dhe “Suha e Sipërme”. Për shfrytëzimin hidroenergjitik të pellgut ujëmbledhës të lumit të Suhës, MEI ka parashikuar një kohëzgjatje prej 35 vjetësh, kohë kur kompanitë që do të shpallen fituese do të ndërtojnë dhe operojnë hidrocentralet, para se t’ia transferojnë shtetit. Aplikimet do të priten deri më datë 29 Shtator 2017 pranë Ministrisë së Energjisë, apo në mënyrë elektronike përmes faqes së Agjencisë së Prokurimeve Publike. Fituesi do të përzgjidhet në bazë të një sistemi me pikë, ku peshën kryesore e zë fuqia që do…
Read More
UNESCO “anulon” koncesionin në Shebenik-Jabllanicë, Revista Monitor, 28 Gusht 2017

UNESCO “anulon” koncesionin në Shebenik-Jabllanicë, Revista Monitor, 28 Gusht 2017

Informim
UNESCO “detyron” qeverinë të anulojë koncesionin që kalon në Shebenik-Jabllanicë, Revista Monitor, 28 Gusht 2017 Ministria e Energjisë dhe Industrisë është detyruar të anulojë koncesionin për hidrocentralin Bushtrica 4 për shkak se kuota ku ishte parashikuar të ndërtohej ky HEC prekte Parkun Kombëtar Shebenik-Jabllanicë. Madje një nga nënzonat më të mbrojtura ajo e Rrajcës, që është futur në hartën e UNECSO si pjesë e Trashëgimisë Botërore duket se ka shërbyer edhe si nxije për të mos vijuar më tej. Detajet i  bëri të ditura vetë Ministria e Energjisë në njoftimin e anulimit të këtij koncesioni. Anulimi i koncesionit Drejtoria e Koncesioneve, Prokurimeve, Shpronësimeve dhe Privatizimit Vendim Nr. 3 Datë 16/8/2017 Për Anullimin e Procedurës “Dhënie me Koncesion e Hidrocentralit “Bushtrica 4”. Në mbështetje te Ligjit nr. 125/2013 “Për koncesionet dhe…
Read More
KESH ble 7.2 M/Euro energji për shtatorin, me kredinë e BB, nga Revista Monitor, me 27 Gusht 2017

KESH ble 7.2 M/Euro energji për shtatorin, me kredinë e BB, nga Revista Monitor, me 27 Gusht 2017

Informim
KESH ble 7.2 milionë euro energji për shtatorin, me kredinë e Bankës Botërore, Revista Monitor, 27 Gusht 2017 Korporata Elektroenergjetike Shqiptare (KESH) ka njoftuar se ka përfunduar procesi i blerjes së energjisë elektrike për muajin shtator, për të cilën u përdor një pjesë e kredisë së dhënë nga Banka Botërore. Korporata njoftoi se ka blere gjithsej 115,200 MWh sasi të energjisë elektrike ose kapacitetin 160 MW me një çmim/njësi mesatar prej 62.33 Euro/MWh. Shuma totale e shpenzuar është 7.18 milionë euro. Banka Botërore zhbllokoi së fundmi një pjesë të kredisë për rimëbëkmbjen e energjisë, prej 22.4 milionë euro, që mund të përdorej për nevoja emergjence, çka i mundësoi KESH-it të hapë procedurat për blerjen e energjisë për muajin shtator, teksa si rrjedhojë e thatësirës, korporata e ka të pamundur të…
Read More
Shqipëria blen energji, 20 mln euro për shtatorin, publikuar Top Channel, me 24 Gusht 2017

Shqipëria blen energji, 20 mln euro për shtatorin, publikuar Top Channel, me 24 Gusht 2017

Informim
Shqipëria blen energji, 20 mln euro për shtatorin, Top Channel, 24 Gusht 2017 Të hënën pritet të mbyllet procedura për blerjen e energjisë nga importi për muajin shtator. Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike dhe Koorporata Eletroenergjetike Shqiptare kanë hapur tenderat. Ftesa nga OSHEE është për të blerë 274 mijë e 200 megavat orë, kurse KESH kërkon 134 mijë megavat orë. Burime nga Operatori i Shpërndarjes thonë se dy kompanitë janë duke bashkëpunuar me njëra-tjetrën, pasi në rast se Koorporata Elektroenergjetike nuk arrin dot ta mbyllë procedurën, atëherë do të duhet që sasinë e energjisë ta sigurojë vet OSHEE-ja. Në total, importet e shtatorit mund të shkojnë mbi 20 milionë euro. KESH-it iu hap “drita jeshile” për të përdorur një fond të Bankës Botërore prej gati 23 milionë eurosh për…
Read More
Pronat për investime në vend numëro, në faqen e AIDA-s pak interes, Revista Monitor, 25 Gusht 2017

Pronat për investime në vend numëro, në faqen e AIDA-s pak interes, Revista Monitor, 25 Gusht 2017

Informim
Pronat për investime në vend numëro, në faqen e AIDA-s pak interes, Revista Monitor, 25 Gusht 2017 Në tetorin e kaluar nga ana e Agjencisë Shqiptare të Zhvillimit të Investimeve do të merrej iniciativa e integrimit të një platformë për pronat brenda faqes zyrtare të këtij institucioni. Bëhej fjalë për 100 prona që do të ishin online me specifikimet e nevojshme për investitorët e interesuar. Pronat ishin shtetërore por nuk përjashtonin edhe përfshirjen e individëve të caktuar që donin të shisnin një truall. Edhe sot në faqen e AIDA-s gjen në total 103 prona të ndara specifikisht sipas 12 qarqeve pra me një shtim modest prej vetëm tre njësish të reja. Kjo në rastin më të mirë tregon për një mungesë rifreskimi në të dhëna në rastin më të keq…
Read More
OSHEE hap procedurat për importin e shtatorit, ja sa energji kërkon, Revista Monitor, 23 Gusht 2017

OSHEE hap procedurat për importin e shtatorit, ja sa energji kërkon, Revista Monitor, 23 Gusht 2017

Informim
OSHEE hap procedurat për importin e shtatorit, ja sa energji kërkon, Revista Monitor, 23 Gusht 2017 Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike hapi procedurat për importin e energjisë në shtator. Kjo vjen vetëm pak ditë pas hapjes së të njëjtës procedurë nga ana e Korporatës Elektroenergjitë Shqiptare. Sipas burimeve zyrtare KESH do të sigurojë vetëm pjesën që i takon dhe që është prodhim i munguar për shkak të remonteve në turbinat e hidrocentraleve. Kjo do të bëjë që sasia të jetë modeste në raport me kërkesën reale që duhet për të plotësuar konsumin. Edhe kredia e autorizuar nga Banka Botërore prej 22.4 milionë euro nuk mund të përdoret menjëherë por në disa transhe. OSHEE njoftoi se do të presë oferta nga kompanitë e interesuara për tre opsione furnizim. Afati për…
Read More
Industria ndez motorët, rrit konsumin e energjisë, nga Revista Monitor, me 23 Gusht 2017

Industria ndez motorët, rrit konsumin e energjisë, nga Revista Monitor, me 23 Gusht 2017

Informim
Industria ndez motorët, rrit konsumin e energjisë, nga Revista Monitor, me 23 Gusht 2017 Industria në vend ndezi motorët gjatë këtij viti duke rritur prodhimin. Pothuajse të gjithë klientët e klasifikuar në tension të lartë kanë rritur konsumin e energjisë në katër muajt e parë të vitit, me të paktën 1.6 herë më shumë, çka automatikisht tregon në mënyrë indirekte për rritje të volumeve në prodhim. Konsumi i kësaj kategorie ishte mbi 219 mijë megavat/orë në janar-prill 2017 duke u rritur me 1.6 herë krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Konsumatori më i madh mbetet Kurum i cili një vit më parë nisi procedurat e falimentit por që pas ndërprerjes së prodhimit në muajt e parë të vitit të kaluar, i është rikthyer aktivitetit. Edhe të…
Read More
RAB Enterprises – Një tjetër HEC i shtohet listës në MEI, nga Revista Monitor, me 22 Gusht 2017

RAB Enterprises – Një tjetër HEC i shtohet listës në MEI, nga Revista Monitor, me 22 Gusht 2017

Informim
Një tjetër HEC i shtohet listës, në MEI mbërrin kërkesa e RAB Enterprises, Revista Monitor, 22 Gusht 2017 Një tjetër kompani ka aplikuar pranë Ministrisë së Energjisë dhe Industrisë për ndërtimin e një hidrocentrali me fuqi të instaluar deri në 2 MW. Bëhet fjalë për kompaninë RAB Enterprises sh.p.k. e cila është një shoqëri me përgjegjësi të kufizuar e cila ka në objekt të saj mes të tjerash prodhimin e energjisë duke përdorur energjinë e gjelbër si ujë, të lashtat e energjisë, burimet termike, burimeve gjeotermale, e erës, biogazit dhe fotovoltaike si dhe ndërtim, projektim hidrocentralesh studime te fizibilitetit, planit të bizneseve. Kompania ka aplikuar për ndërtimin e dy hidrocentraleve “Lumare 1 dhe 2”, me kapacitet prodhues deri në 2 MW, në pellgun ujëmbledhës të rezervuarve të Lumarës, Bashkia Mallakaster,…
Read More
Bilanci i energjisë, ulet prodhimi 20% rritet konsumi me 14%, Revista Monitor, 21 Gusht 2017

Bilanci i energjisë, ulet prodhimi 20% rritet konsumi me 14%, Revista Monitor, 21 Gusht 2017

Informim
Përkeqësohet bilanci i energjisë, ulet prodhimi 20% rritet konsumi me 14%, Revista Monitor, 21 Gusht 2017 Prodhimi i energjisë, po reflekton këtë vit përkeqësim të balancës për shkak të mungesës së reshjeve që kanë ulur prodhimin energjisë nën mesataren historike. Kjo vjen pas suficitit në raport me konsumin vitin e kaluar. Sipas të dhënave të Entit Rregullator të Energjisë (ERE), prodhimi i energjisë në katërmujorin e parë të vitit 2017 ka rënë me 20 për qind. Nga 2,6 mln MW/h që u prodhuan vitin e kaluar gjatë janar-prill 2016, në të njëjtën periudhë të këtij viti u prodhuan 2,1 milionë MW/h ose 537 MW/h më pak. Por situata është përkeqësuar edhe më shumë në katër mujorin e dytë pasi prodhimi i brendshëm është ulur edhe me tej nga rënia e…
Read More
KESH hap procedurat për importin, do përdorë huanë e BB, Revista Monitor, 21 Gusht 2017

KESH hap procedurat për importin, do përdorë huanë e BB, Revista Monitor, 21 Gusht 2017

Informim
KESH hap procedurat për importin në shtator, do përdorë huanë e BB, Revista Monitor, 21 Gusht 2017 Në shtator nuk do të jetë vetëm  Operatori i Sistemit të Shpërndarjes së Energjisë që do të sigurojë furnizimin me energji të vendit. Stafeta këtë herë duket se i ka kaluar Korporatës Elektroenergjitë Shqiptare e cila ka çelur procedurat për shprehje interesi nga palët që duan të marrin pjesë. KESH bën me dije se kjo energji do të sigurohet përmes kredisë së Bankës Botërore prej 22.4 milionë euro e cila prej kohësh ishte në negocim për t’u përdorur si rezultat i situatës problematike hidrike në vend, por sasia e kredisë nuk do të përdoret e gjitha menjëherë. Kompanitë e interesuara duhet që të ofertojnë pranë KESH dhe ofertat e tyre duhet të jenë…
Read More