Energjia diellore – ERE se afërmi përcakton çmimin e blerjes, Lorenc Rabeta/SCAN, 27 Korrik 2017

Energjia diellore – ERE se afërmi përcakton çmimin e blerjes, Lorenc Rabeta/SCAN, 27 Korrik 2017

Informim
Energjia diellore ende pa çmim / Vendimi: Të krijohet formulë për prodhuesit e vegjël, Lorenc Rabeta/SCAN, 27 Korrik 2017 Ndërsa ka dhënë disa licenca për ndërtimin e parqeve fotovoltaike, Qeveria nuk ka ende një formulë për llogaritjen e çmimit të energjisë së prodhuar përmes kësaj teknologjie. Përmes një vendimi të miratuar më 7 korrik, Këshilli i Ministrave urdhëron nisjen e procedurave për krijimin e një formule të përshtatshme të llogaritjes së çmimit me të cilin do të blihet energjia nga impiantet diellore dhe ata të erës. Në vendim sqarohet se ekziston aktualisht një metodologji për përcaktimin e çmimit të blerjes së energjisë elektrike të prodhuar nga burimet e vogla, por se bëhet fjalë për një material shpjegues dhe jo një formulë e mirëfilltë. Në vendim, Këshilli i Ministrave ngarkon Entin…
Read More
Lancohet interkonjeksioni i energjisë Shqipëri – Itali, Angelo Haruni/SCAN, 27 Korrik 2017

Lancohet interkonjeksioni i energjisë Shqipëri – Itali, Angelo Haruni/SCAN, 27 Korrik 2017

* Me kryesore, Informim
“Dritë jeshile” për Linjën nënujore të interkonjeksionit të energjisë elektrike Shqipëri-Itali – Këshilli i Shtetit lejon ndërtimin, Angelo Haruni/SCAN, 27 Korrik 2017 Për disa vite tashmë, ndërtimi i linjës së interkonjeksionit mes brigjeve të Shqipërisë dhe Italisë pengohej nga komunat italiane të Polignano a Mare dhe Casamassima. Këto të fundit kundërshtonin projektin e ministrisë italiane të Zhvillimit Ekonomik dhe një shoqërie të grupit Enel. Ky projekt parashikonte në veçanti shtrirjen në thellësi të detit Adriatik mes Shqipërisë dhe bregdetit të Puglias, një kabull elektrik për qarkullimin e rrymës elektrike, në mënyrë që të rritej fluksi i rrjeti kombëtar elektrik. Këshilli i Shtetit italian, organi më i lartë që merret me zgjidhjen e çështjeve kushtetuese, i ka dhënë tashmë dritën jeshile realizimit të këtij investimi, nga ku përfitojnë të dy vendet.…
Read More
Interes pranë MEI-t për hidrocentralet Kalis” dhe “Zall-Kalis” në Kukës, Scan Tv, 28 Korrik 2017

Interes pranë MEI-t për hidrocentralet Kalis” dhe “Zall-Kalis” në Kukës, Scan Tv, 28 Korrik 2017

Informim
Interes për dy hidrocentrale në Kukës – 2 aplikime pranë MEI për HEC-et “Kalis” dhe “Zall-Kalis”, SCAN TV, 28 Korrik 2017 Janë dy aplikime që kanë ardhur pranë Ministrisë së Energjisë dhe Industrisë brenda pak ditësh, për të ndërtuar dy hidrocentrale në Kukës me kapacitet prodhues të përbashkët deri në 4 MW. Një nga kërkesat vjen nga bashkimi i përkohshëm i shoqërive “EPF” dhe “AR-ZA”, për të ndërtuar HEC-in e “Kalisit” me kapacitet 2 MW, i cili gjendet në përroin e Pereshticës, një degë e lumit Drini i Zi. Nga dy partnerët në këtë investim të propozuar, shoqëria “EPF” ka si aktivitet kryesor prodhimin dhe shitjen e energjisë, ndërsa aktiviteti i shoqërisë “AR-ZA” është i përqendruar në instalimin, mirëmbajtjen dhe projektimin e impianteve civile dhe industriale të llojeve të ndryshme.…
Read More
Energjia, 29,9 mln euro, OSHEE realizon blerjen për muajin gusht, Top Channel, 28 Korrik 2017

Energjia, 29,9 mln euro, OSHEE realizon blerjen për muajin gusht, Top Channel, 28 Korrik 2017

Informim
Energjia, 29,9 mln euro, OSHEE realizon blerjen për muajin gusht, Top Channel, 28 Korrik 2017 Importet e energjisë për të përballuar konsumin e muajit gusht do t’i kushtojnë operatorit të shpërndarjes 29.9 milionë euro. OSHE njoftoi se ka përmbyllur blerjen e energjisë për të përballuar konsumin e muajit të ardhshëm. Sipas njoftimit publik, kompania shtetërore e shpërndarjes ka blerë 434 mega vat energji për gushtin me një çmim mesatar prej 68.9 euro për mega. Sipas OSHE, kjo sasi energjie është siguruar vetëm në tentativën e katër. Në tre raundet e para sasia e ofruar nga kompanitë private ka qenë më e ulët nga kërkesa e OSHEE për të përballuar furnizimin e konsumatorëve. Kompania e Shpërndarjes thotë se u detyrua të blejë sasi rekord nga importi pasi kesh e furnizon vetëm…
Read More
PV në ish-Kombinatin Metalurgjik, investimi 3.3 milionë euro, Revista Monitor, 27 Korrik 2017

PV në ish-Kombinatin Metalurgjik, investimi 3.3 milionë euro, Revista Monitor, 27 Korrik 2017

Informim
Park fotovoltaik në ish-Kombinatin Metalurgjik, dy kompani aplikojnë në MEI, investimi 3.3 milionë euro, Revista Monitor, 27 Korrik 2017 Bizneset shqiptare duket se po priren gjithmonë e më shumë drejt eksplorimit të alternativave të reja për sigurimin e energjisë elektrike për konsum të brendshëm. Ndërtimi i parqeve fotovoltaike po rezulton si një praktikë që po ndiqet shpesh nëse vërejmë aplikimet që bëhen pranë Ministrisë së Energjisë dhe Industrisë. Shoqëria “Wonderland” Sh.P.K., ka shprehur interesin dhe ka paraqitur pranë Ministrisë, aplikimin për ndërtimin e një parku fotovoltaik për prodhimin e energjisë nga burime të rinovueshme, në zonën “Plug, Grabjan, Lushnje”, Qarku Fier me një sipërfaqe totale të projektit rreth 1.75 ha ku kapaciteti instaluar do të jetë 2 MW me një vlerë investimi rreth 1 milion Euro. “Në objekt të aktivitetit…
Read More
MEI shpalle fituesit e dy investimeve 10 M/USD në Bushtricë, Revista Monitor, 25 Korrik 2017

MEI shpalle fituesit e dy investimeve 10 M/USD në Bushtricë, Revista Monitor, 25 Korrik 2017

Informim
MEI shpall fituesit e dy koncesioneve në Bushtricë, vlera e investimit rreth 10 mln USD, Revista Monitor, 25 Korrik 2017 Ministria e Energjisë dhe Industrisë (MEI) shpalli fituesit e dy koncesioneve për hidrocentralin Bushtrica 2 dhe Bushtrica 3, të cilat ishin shpallur për shprehje interesi para dhe gjatë fushatës elektorale. Vlera e investimit për të dy HEC-et llogaritet në rreth 10 milionë USD. Por cilat janë kompanitë që kanë fituar të drejtën për këto koncesione dhe ofertat e tyre që i kanë shpallur fitues. Kujtojmë që sasinë më të madhe të pikëve e merrte fuqia e instaluar e propozuar dhe tarifa koncesionare. Bushtrica 2 Për hidrocentralin Bushtrica 2 janë paraqitur dy oferta. E para nga shoqëria “2T” sh.p.k. që është skualifikuar pasi sipas MEI nuk ka paraqitur dokumentacionin e plotë.…
Read More
OSSHE siguron për gushtin 30 milionë euro energji me 69.8 E/MWh, Revista Monitor, 28 Korrik 2017

OSSHE siguron për gushtin 30 milionë euro energji me 69.8 E/MWh, Revista Monitor, 28 Korrik 2017

Informim
OSSHE siguron energjinë për gushtin për 30 milionë euro, çmimi mesatar 69.8 euro/MWH, Revista Monitor, 28 Korrik 2017 Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike njoftoi se ka siguruar energjinë për muajin gusht. Nga përllogaritjet rezulton që të jetë siguruar një sasi prej 434 mijë MWh dhe me një vlerë totale prej rreth 30 milionë eurosh (vlera nuk ka të përfshirë TVSH). Çmimi mesatar për çdo megavat/orë të siguruar rezulton të jetë 69.8 euro. Ky çmim është më i lartë se ai me të cilin OSHEE bleu për muajin korrik, por i justifikuar me faktin që gushti ka një prirje historike për çmime më të larta. Në të kaluarën blerjet në momentin e fundit kanë shënuar edhe vlera më të larta deri në 100 euro/MWH. Gjithsesi sigurimi i energjisë për gushtin…
Read More
Parqe fotovoltaike në Metalurgjikun e Elbasanit dhe në Lushnjë, Lorenc Rabeta/SCAN, 27 Korrik 2017

Parqe fotovoltaike në Metalurgjikun e Elbasanit dhe në Lushnjë, Lorenc Rabeta/SCAN, 27 Korrik 2017

Informim
Interes për parqe fotovoltaike - Dy aplikime, në Metalurgjikun e Elbasanit dhe në Lushnjë, Lorenc Rabeta/SCAN, 27 Korrik 2017 Pas Shkodrës e Fierit, dy aplikime të tjera janë paraqitur në Ministrinë e Energjetikes për ndërtimin e parqeve me energji diellore në zonën e ish Kombinatit Metalurgjik të Elbasanit dhe në Plug të Lushnjës. Shoqëria “Inside Computer System” ka aplikuar për pajisjen me autorizim për ndërtimin e një parku fotovoltaik në Zonën e “Ish Kombinatit Metalurgjik - Elbasan” me një sipërfaqe totale të projektit rreth 50.000 m2 ku kapaciteti i instaluar do të jetë 2 MW. Vlera e investimit të këtij projekti është rreth 2.3 milion Euro. Paralelisht Shoqëria “wonderland” ka aplikuar për ndërtimin e një parku fotovoltaik në Zonën “Plug, Grabjan, Lushnje”, Qarku Fier me një sipërfaqe totale të projektit…
Read More
Shqipëria, agjenci për menaxhimin e rezervës së naftës, Revista Monitor, 26 Korrik 2017

Shqipëria, agjenci për menaxhimin e rezervës së naftës, Revista Monitor, 26 Korrik 2017

Informim
Shqipëria, agjenci për menaxhimin e rezervës së sigurisë së naftës, Revista Monitor, 26 Korrik 2017 Shqipëria pritet që brenda këtij viti të miratojë një ligj për krijimin e Agjencisë që do të menaxhojë rezervën e sigurisë së naftës. Kjo rezervë është si  garanci për mosparalizim të aktivitetit në vend, në rast mungese të furnizimit. Sipas kalendarit të projekt-akteve që do të kalojnë në qeveri, në sektorin e energjisë, përfshihet edhe drafti “Për krijimin, mbajtjen dhe menaxhimin e rezervave minimale te sigurisë të naftës bruto dhe / ose nënprodukteve të saj’. Me shumë gjasa ky draft do të paraqitet në mbledhjen e qeverisë së re në muajin nëntor dhe pas kalimit të tij vendit tonë i lind detyrimi që deri në vitin 2022 të ketë krijuar rezervën e sigurisë. Por sa…
Read More
Administrativja pezullon auditimin e KLSH-së për Albpetrolin, Shqiptarja.com, 25 Korrik 2017

Administrativja pezullon auditimin e KLSH-së për Albpetrolin, Shqiptarja.com, 25 Korrik 2017

Informim
Administrativja pezullon auditimin e KLSH-së për Albpetrolin, Shqiptarja.com, 25 Korrik 2017 Gjykata e Shkallës së Parë Administrative urdhëroi pezullimin e auditimit të KLSH për ndërmarrjen shtetërore Albpetrol. Prej një muaj KLSH ka nisur auditin në Albpetrol. Inspektorët e KLSH u penguan që të kontrollonin në kompani nga administratori Endri Puka. Albpetrol i është drejtur Gjykatës Administrative për marrjen e masës të pezullimit të përkohshëm të veprimtarisë për auditimin në KLSH. Argumentat që ngre Alpetrol në Gjykatë janë se në muajin shtator kompania do nis procedurat e privatizimit. Sipas Alpetrol, prania e audituesve të KLSH dhe përpilimi i raporteve me shkelje nga ana e KLSH, do të sjellë prishjen e imazhit të kompanisë Alpetrol dhe rrezikimin e dështimit të privatizimit të kësaj kompanie. Ndërsa KLSH ka pretenduar në sallën e gjykimit…
Read More