Kesh i rikthehet importit te energjisë me 18 mln euro, Top Channel, 22 Qeshor 2017

Kesh i rikthehet importit te energjisë me 18 mln euro, Top Channel, 22 Qeshor 2017

Informim
Rikthehet importi i energjisë, 18 mln euro për ta blerë nga jashtë, Top Channel, 22 Qeshor 2017 Situata e vështirë hidrike e ka detyruar Operatorin e Shpërndarjes të hapë me shpejtësi procedurat për të nisur importet e energjisë. Top Channel ka mësuar se, OSHEE-ja ka çelur ankandin për të blerë mbi 285 mijë Megavat energji nga importi, për të përballuar furnizimin e vendit me energji për periudhën 28 Qershor-31 Korrik. Rezerva hidrike në kaskadën e Drinit ka rënë në nivele minimale. Sipas të dhënave zyrtare nga Korporata Elektroenergjetike, aktualisht niveli i ujit në liqenin e Fierzës është 15 metra më i ulët sesa në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Paralelisht, prurjet mesatare të ujit për periudhën Janar-Qershor kanë qenë 40 për qind më të ulëta sesa mesatarja dhjetëvjeçare.…
Read More
ARMO-s dominoi 34% të tregut në pesëmujor, po cilësia?! Revista Monitor, 20 Qershor 2017

ARMO-s dominoi 34% të tregut në pesëmujor, po cilësia?! Revista Monitor, 20 Qershor 2017

Informim
Nafta e ARMO-s dominoi 34% të tregut në pesëmujor, po cilësia?! Revista Monitor, 20 Qershor 2017 Rivënia në punë e rafinerisë së ARMO-s ka sjellë ekspansion në konsumin e naftës së prodhuar në vend. Sipas të dhënave konfidenciale nga doganat, gjatë 5-mujorit, konsumi i naftës në treg arriti 207 mijë tonë, me një rritje 6.2% më shumë se një vit më parë. Në këtë sasi, mbi 72 mijë tonë naftë e prodhuar nga rafineritë vendase, kryesisht ARMO dhe mbi 135 mijë tonë janë importi. Zhdoganimet e karburanteve shihet të kenë rënë me rreth 30% për 5-mujorin si pasojë e furnizimit të tregut me naftë e vendit. Në shtator të vitit të kaluar, Jonian Refining dhe Trading Co. –IRTC SH.A ka marrë në shfrytëzim rafinerinë problematike të naftës, ARMO. Kompania rezulton…
Read More
TAP përfundon transportin e 13 mijë tubave në Shqipëri, Revista Monitor, 20 Qershor 2017

TAP përfundon transportin e 13 mijë tubave në Shqipëri, Revista Monitor, 20 Qershor 2017

Informim
TAP përfundon transportin detar të 13 mijë tubave në Shqipëri, Revista Monitor, 20 Qershor 2017 Më datë 16 qershor u shkarkua në Portin e Durrësit sasia e fundit e tubave që do të përdoren për ndërtimin e segmentit tokësor të Gazsjellësit Trans Adriatik (TAP) në Shqipëri, sipas njoftimit zyrtar nga kompania. Në më pak se 15 muaj që nga mbërritja e tubave të parë në Shqipëri, nga anija MV Galene M u shkarkua ngarkesa e fundit prej 726 tubash. Kjo ishte anija e 15 që ka transportuar tubat e çelikut nga Gjermania, ku janë prodhuar. Rreth 13,000 tuba, bërryla dhe makineri të ndryshme, me peshë totale prej më shumë se 200,000 tonësh, janë shkarkuar në Portin e Durrësit që nga muaji prill i vitit të kaluar. Karl Roberts, Menaxher i…
Read More
Hidrocentrale të rinj në pritje për t’u ndërtuar, Etleva Xhajanka, ATA me 20 Qershor 2017

Hidrocentrale të rinj në pritje për t’u ndërtuar, Etleva Xhajanka, ATA me 20 Qershor 2017

Informim
Hidrocentrale të rinj në pritje për t’u ndërtuar, Etleva Xhajanka, ATA me 20 Qershor 2017 Ministria e Energjisë dhe Industrisë (MEI) vijon procedurat për dhënien e koncesioneve të hidrocentraleve. Sipas MEI-t, hidrocentrali i parë është ai i Lusës, që pritet të ndërtohet mbi përroin që mban të njëjtin emër dhe që është degë në pjesën e sipërme të lumit Mat. “Pellgu ujëmbledhës i Lusës ndodhet në krahun e djathtë të rrjedhjes së lumit Mat dhe pjesa e shfrytëzimit përfshin nga pika e burimit deri në kuotën 500 metra mbi nivelin e detit. Listës së hidrocentraleve i shtohet edhe ai i Thanës. Ky hidrocentral është i tipit pranë digës dhe përdor për prodhimin e energjisë elektrike ujërat e rezervuarit të Thanës, tashmë të ndërtuar dhe të vënë në shfrytëzim prej shume…
Read More
TEC-et e reja në Ballkan “do të ndotin mjedisin”, Filip Rudic / BIRN me 15 Qershor 2017

TEC-et e reja në Ballkan “do të ndotin mjedisin”, Filip Rudic / BIRN me 15 Qershor 2017

Informim
TEC-et e reja në Ballkan “do të ndotin mjedisin”, Filip Rudic / BIRN me 15 Qershor 2017 Pothuajse asnjë nga termocentralet e reja të qymyrit të planifikuara në Ballkanin Perëndimor nuk do të përmbushë standardet e fundit dhe më të ashpërsuara të ndotjes në Bashkimin Europian, sipas një analize të re nga Rrjeti CEE Bankwatch, publikuar të martën. “Natyrisht që hartuesit e projektit hezitojnë të vonojnë projektet e tyre duke bërë rishikime dhe duke marrë masa për t’i përshtatur ata me standardet e reja, por duke mos e bërë këtë tani, ata do të duhet të paguajnë më vonë,” tha Pippa Gallop, koordinator i kërkimit të Bankwatch.“Kostot shtesë që standardet e reja do të sjellin janë shenjë paralajmëruese për qeveritë se qymyri po bëhet shpejt një burim i papërdorshëm,” shtoi…
Read More
Albminiera nxjerr në ankand 301 mijë kg skrap, Nertila Maho/SCAN, 19 Qershor 2017

Albminiera nxjerr në ankand 301 mijë kg skrap, Nertila Maho/SCAN, 19 Qershor 2017

Informim
Albminiera sh.a – Shoqëria nxjerr në ankand 301 mijë kg skrap, Revista Monitor, Nertila Maho/SCAN, 19 Qershor 2017 Albminiera SH.a, e cila aktualisht ka statusin e shoqërisë në likuidim e sipër, po nxjerr nga magazinat pajisjet e makineritë e mbetura. Ankandi më i fundit i shpallur nga kjo shoqëri, ka të bëjë me shitjen e 301 mijë kilogramëve skrap. Në një njoftim të bërë pranë Agjencisë së Prokurimit Publik bëhet me dije se skrapi është përfituar nga nxjerrja jashtë përdorimit të makinerive, pajisjeve, pjesëve të këmbimit, automjeteve, prej të cilave disa ndodhen gjendje në magazina sipas sektorëve të Albminiera Sh.a në Tiranë, Përrenjas, Pogradec, Korçë dhe Memaliaj ndërsa pjesa tjetër e skrapit ndodhet e instaluar nëpër objekte ndërtimore në administrim të “Albminiera” Sh.a. Vlera fillestare e njoftuar për fillimin e…
Read More
Vjen thatësira, KESH: Duhet importuar, Postuar nga Revista Monitor, 14 Qershor 2017

Vjen thatësira, KESH: Duhet importuar, Postuar nga Revista Monitor, 14 Qershor 2017

Informim
Vjen thatësira, KESH: Duhet importuar, Postuar nga Revista Monitor,  me 14 Qershor 2017 Korporata Elektroenergjetike Shqiptare ka vendosur të vijojë me optimizimin e energjisë në kaskadën e Drinit, për periudhën nga 10 deri më 30 qershor 2017. Për këtë procedurë në garë u futën 13 kompani nga ku 5 janë s’kualifikuar nga procedura dhe pjesa tjetër kanë fituar te paktën një lot. Mes emrave që u s’kualifikuan është edhe Devoll Hydropower. Ne rrjedhim te sa me sipër KESH do të shesë energji për të tretë në orarin e pikut dhe do të importojë të njëjtën sasi gjatë natës. Kështu do te shitet tek të tretët 18900 MWh në oraret ku çmimi është më e shtrenjtë, ndërkohë qe do të blihet po e njëjta sasi gjatë orëve që kanë konsumin më…
Read More
MEI hap garën për HEC në Lushnjë dhe në Dibër, Nertila Maho/SCAN, 16 Qershor 2017

MEI hap garën për HEC në Lushnjë dhe në Dibër, Nertila Maho/SCAN, 16 Qershor 2017

Informim
Dy koncesione të reja - MEI hap garën, një HEC në Lushnjë dhe një në Dibër, Nertila Maho/SCAN, 16 Qershor 2017 Ministria e Energjisë dhe Industrisë ka vijuar procedurat për dhënien e koncesioneve të hidrocentraleve. Listës së gjatë dhe intensive këtyre muajve të fundit, i janë shtuar edhe dy projekte të tjera për të cilat gara është e hapur dhe pret ofertuesit e radhës. Bëhet fjalë për një hidrocentral në Lushnjë dhe një tjetër në Qarkun e Dibrës. Hidrocentrali i parë është ai i Lusës që pritet të ndërtohet mbi përroin që mban të njëjtin emër  dhe që është degë në pjesën e sipërme të  lumit Mat. “Pellgu ujëmbledhës  i  Lusës ndodhet  në  krahun  e  djathtë të rrjedhjes së lumit Mat dhe pjesa e shfrytëzimit përfshin nga pika e burimit…
Read More
Albgaz merr çertifikimin paraprak nga Enti Rregullator i Energjisë, MEI, 14 Qershor 2017

Albgaz merr çertifikimin paraprak nga Enti Rregullator i Energjisë, MEI, 14 Qershor 2017

Informim
Albgaz Sh.a merr çertifikimin paraprak nga Enti Rregullator i Energjisë, MEI, 14 Qershor 2017 Vendim, Nr. 82, Datë 26.05.2017 mbi çertifikimin paraprak të shoqërisë “Operatori i Kombinuar i Gazit Natyror” Albgaz Sh.a. Në mbështetje të neneve 37, 50, 59, 68, dhe 80 të Ligjit Nr.102/2015, “Për sektorin e Gazit Natyror”, Vendimit të Këshillit Ministerial Nr. D/2011/02/MC-EnC, Traktatit të Komunitetit të Energjisë, të ratifikuar me ligjin Nr. 9501, datë 03.04.2006, si dhe neneve 6, 7, 8, 9, 10, 11 të rregullave “Për certifikimin e Operatorit të Kombinuar për Gazin Natyror”, miratuar me vendimin Nr.100, datë 05.08.2015 të Bordit të ERE dhe ndryshuar me vendimin Nr. 129, datë 31.10.2015,si dhe nenit 15, të rregullores “Për organizimin, funksionimin dhe procedurat e ERE-s”, miratuar me vendimin e Bordit të ERE-s Nr. 96, datë 17.06.2016…
Read More
Nis procedura për blerjen e energjia nga era dhe dielli, Revista Monitor, 15 Qershor 2017

Nis procedura për blerjen e energjia nga era dhe dielli, Revista Monitor, 15 Qershor 2017

Informim
ERE nis procedurat për përcaktimin e çmimit të energjisë së prodhuar nga era dhe dielli, Revista Monitor, 15 Qershor 2017 Enti Rregullator i Energjisë fillon procedurat për të përcaktuar çmimin e energjisë të prodhuar nga dielli dhe era. VKM e  datës 26.04.2017, “Për miratimin e metodologjisë për përcaktimin e çmimit të blerjes së energjisë elektrike të prodhuar nga burimet e vogla të rinovueshme nga dielli dhe era” shprehet se: “Ligji i ri (7/2017) parashikon vendosjen e tarifave FIP (Feed-In- Premium) me anë të një procesi konkurrues, jo diskriminues të tenderimit (ankande) nëpërmjet Kontratave për Diferencë (CfD), ndërsa instalimet e reja mbi 2 MW përjashtohen nga procesi konkurrues me çmimin tavan që do të vendoset bazuar në këtë metodologji”. Enti Rregullator i Energjisë do të miratojë çmimin e blerjes së energjisë…
Read More