Rekord importesh me çmim 9 euro me shume se bursa, Revista Monitor, 27 Qershor 2017

Rekord importesh me çmim 9 euro me shume se bursa, Revista Monitor, 27 Qershor 2017

Informim
Thahet Fierza, rekord importesh në korrik me çmim 9 euro me shume se bursa, Revista Monitor, 27 Qershor 2017 Rënia e nivelit të ujit në basenin e Firezës ka rikthyer fuqishëm importet e energjisë këtë verë. Importet nga OSHEE shënuan rekordin e viteve të fundit duke tenderuar 16 milionë euro për muajin korrik. Vitin e fundit ishte vënë re një stabilizim i çmimeve të importit i harmonizuar me bursat. Po tenderi i fundit i OSHEE për muajin korrik faturoi një çmim mesatar 56.95 euro për MW, teksa çmimi i bursës së Hungarisë që është referencë për ankandet në Shqipëri për muajin korrik parashikohet 48.84 euro për MW (diferenca rreth 9 euro). OSHEE e importoi energjinë e korrikut plot 10 euro më shumë se çmimi në bursa, diferenca më e madhe…
Read More
BB mbi uljen e borxhit dhe reformen në energji, Revista Monitor, 28 Qershor 2017

BB mbi uljen e borxhit dhe reformen në energji, Revista Monitor, 28 Qershor 2017

Informim
BB: Qeveria nuk e mbajti objektivin për uljen e borxhit, reforma në energji humbi vrullin para zgjedhjeve, Revista Monitor, 28 Qershor 2017 Në një vlerësim të fundit të programit me Shqipërinë, Banka Botërore e vlerësoi të kënaqshme reformën në energji, duke konstatuar një ngadalësim të saj në prag të zgjedhjeve, por gjithashtu ka vënë në dukje se qeveria shqiptare nuk e arriti objektivin që i kishte vënë vetës për uljen e borxhit. Qeveria e Shqipërisë përmirësoi bilancin parësor në buxhet, duke lëvizur nga një deficit prej 2.6% të PBB-së në vitin 2014 në një tepricë 0.7% të PBB-së në vitin 2016. Megjithatë, Banka vë në dukje se rënia e pritshme e borxhit të përgjithshëm është vonuar nga disa vjet. Borxhi ishte parashikuar të arrinte në 71.7% në 2014 dhe në…
Read More
OSHEE blen me 57.2 euro/MWh energjia për korrikun, Nertila Maho/SCAN, 27 Qershor 2017

OSHEE blen me 57.2 euro/MWh energjia për korrikun, Nertila Maho/SCAN, 27 Qershor 2017

Informim
Energjia për korrikun - OSHEE blen me 57.2 euro/MWh, Nertila Maho/SCAN, 27 Qershor 2017 Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike bëri me dije se ka shpallur ofertat fituese të kompanive që u ofruan në ankandin e kësaj të fundit për blerje energjie. Kompania e shpërndarjes kërkoi që për periudhën 1 deri 31 korrik të blinte në tregun e parregulluar 260 400 megavat energji për të plotësuar kërkesën për konsum në vend duke i bashkangjitur kësaj sasie edhe pjesën shtesë që gjenerohet nga KESH sipas marrëveshjes që kanë operatorët. Për blerjen e energjisë vetëm në korrik janë shpenzuar 14.8 milionë euro, çka e çon automatikisht çmimin për megavat/orë në 57.2 euro. Sakaq OSHEE ka kërkuar import edhe për një sasi të kufizuar që do të plotësonte kërkesat për ditët e fundit…
Read More