Hidrocentrale të rinj në pritje për t’u ndërtuar, Etleva Xhajanka, ATA me 20 Qershor 2017

Hidrocentrale të rinj në pritje për t’u ndërtuar, Etleva Xhajanka, ATA me 20 Qershor 2017

Informim
Hidrocentrale të rinj në pritje për t’u ndërtuar, Etleva Xhajanka, ATA me 20 Qershor 2017 Ministria e Energjisë dhe Industrisë (MEI) vijon procedurat për dhënien e koncesioneve të hidrocentraleve. Sipas MEI-t, hidrocentrali i parë është ai i Lusës, që pritet të ndërtohet mbi përroin që mban të njëjtin emër dhe që është degë në pjesën e sipërme të lumit Mat. “Pellgu ujëmbledhës i Lusës ndodhet në krahun e djathtë të rrjedhjes së lumit Mat dhe pjesa e shfrytëzimit përfshin nga pika e burimit deri në kuotën 500 metra mbi nivelin e detit. Listës së hidrocentraleve i shtohet edhe ai i Thanës. Ky hidrocentral është i tipit pranë digës dhe përdor për prodhimin e energjisë elektrike ujërat e rezervuarit të Thanës, tashmë të ndërtuar dhe të vënë në shfrytëzim prej shume…
Read More
TEC-et e reja në Ballkan “do të ndotin mjedisin”, Filip Rudic / BIRN me 15 Qershor 2017

TEC-et e reja në Ballkan “do të ndotin mjedisin”, Filip Rudic / BIRN me 15 Qershor 2017

Informim
TEC-et e reja në Ballkan “do të ndotin mjedisin”, Filip Rudic / BIRN me 15 Qershor 2017 Pothuajse asnjë nga termocentralet e reja të qymyrit të planifikuara në Ballkanin Perëndimor nuk do të përmbushë standardet e fundit dhe më të ashpërsuara të ndotjes në Bashkimin Europian, sipas një analize të re nga Rrjeti CEE Bankwatch, publikuar të martën. “Natyrisht që hartuesit e projektit hezitojnë të vonojnë projektet e tyre duke bërë rishikime dhe duke marrë masa për t’i përshtatur ata me standardet e reja, por duke mos e bërë këtë tani, ata do të duhet të paguajnë më vonë,” tha Pippa Gallop, koordinator i kërkimit të Bankwatch.“Kostot shtesë që standardet e reja do të sjellin janë shenjë paralajmëruese për qeveritë se qymyri po bëhet shpejt një burim i papërdorshëm,” shtoi…
Read More