Tregu ballkanik i energjisë, projektet pilot nisin me Shqipërinë, Serbinë, Malin e Zi dhe Italia, Revista Monitor, 06 Qershor 2017

Shqipëria, Mali i Zi, Serbia dhe Italia do të bëhen pjesë e projekteve pilot të bashkimit të parë të tregut të përbashkët rajonal të energjisë.  Shtetet e dhanë dakordësinë në Forumin e Sekretariatit Europian të  Energjisë që u zhvilluara këto ditë në Athinë.

Krijimi i një tregu të përbashkët ballkanik për energjisë është vendosur parimisht vite me parë, por duket se katër vende ku bën pjesë edhe Shqipëria kanë rënë dakord që të pilotojnë projektet që i hapin udhë kësaj nisme.

Sekretariati Evropian i energjisë fton vendet ballkanike të rrisin përpjekjet për të rregulluar në përputhje me rrethanat sistemet e tyre ligjore dhe rregullatorë, duke përfshirë një proces gjithëpërfshirës të vendosjes e tarifave për operatorët e sistemit të shpërndarjes dhe cilësinë e shërbimit.

Forumi  i Athinës e  inkurajoi Sekretariatin e Energjisë të vazhdoje me zhvillimin e konceptit për harmonizimin e regjimeve të licencimit të tregtisë dhe furnizimit me energji në vendet e Rajonit.

Forumi u bën thirrje qeverive kombëtare që të mbështesin mjaftueshëm autoritetet rregullatorë kombëtare me burimet njerëzore dhe financiare të nevojshme për përmbushjen e detyrave për tregun e përbashkët.

Forumi i Athinës e mirëpriti përparimin e bërë në krijimin e një tregu rajonal të energjisë elektrike në Ballkanin Perëndimor. Forumi ftoi qeveritë e Ballkanit Perëndimor të miratojnë vendimet e nevojshme që mundësojnë krijimin jetësimin e rregullave të tregut të energjisë elektrike në përputhje me Paketën e Tretë të Energjisë dhe me objektivat e përcaktuara nga 2015.

Forumi inkurajoi miratimin e udhërrëfyesi për bashkimin e tregut në Ballkanin Perëndimor dhe ftoi të gjithë aktorët që të marrin pjesë aktive në zhvillimin dhe zbatimin e projekteve pilot për tregun e përbashkët.

Për të shmangur një krizë të mundshme energjetike, rajoni i Ballkanit Perëndimor po shikon mundësinë për të funksionuar si një i vetëm. Shqipëria është pjesë e saj. Për zbatimin e tij është krijuar një Task Forcë, ku do të marrin pjesë anëtarët e këtij këshilli, Komisioni Evropian, donatorët, ekspertët etj.

Most Read Publications

No post found

Most Visit Sections

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.