Rritje e përkohshme e biznesit të HEC-eve, Revista Monitor, Blerina Hoxha, 01/04/2017

Rritje e përkohshme e biznesit të HEC-eve, Revista Monitor, Blerina Hoxha, 01/04/2017

Artikuj, Informim
Tregu i prodhuesve privatë të energjisë pa ekspansion vitin e kaluar, duke dyfishuar vlerën në treg dhe numri operatorëve u zgjerua me 30%. Reshjet e bollshme rritën xhirot e kompanive me ritme dyshifrore, ndërsa bizneset pohojnë se zhvillojnë aktivitetin nën rreziqe të mëdha që vijnë nga pasiguria juridike e kontratave [ngg_images source="galleries" display_type="photocrati-nextgen_basic_slideshow" gallery_width="600" gallery_height="400" cycle_effect="fade" cycle_interval="6" show_thumbnail_link="1" thumbnail_link_text="[Show thumbnails]" order_by="sortorder" order_direction="ASC" returns="included" maximum_entity_count="500"]Në një kohë që ekonomia shqiptare ka reshtur së ofruari norma të larta fitimi në pjesën më të madhe të sektorëve si pasojë e efekteve të krizës dhe maturimit në disa linja, prodhimi i energjisë elektrike nga uji është shndërruar për shumë biznese në oazin e shkretëtirës. Bizneset e HEC-eve private, vitin e kaluar, dyfishuan xhiron vjetore duke arritur një qarkullim prej 15,2 miliardë lekësh ose 111…
Read More
Tregu i energjisë në pritje të bursës, Revista Monitor, 01/04/2017

Tregu i energjisë në pritje të bursës, Revista Monitor, 01/04/2017

Artikuj, Informim
Qeveria shqiptare ka në objektivin e saj të bëjë funksionale një bursë të tregtimit të energjisë brenda këtij viti. Planet fillestare për ngritjen e saj kanë qenë për në mars të këtij viti, mungesa e ekspertizës së thellë teknike dhe përvojës e kanë shtyrë funksionimin e saj për më tej. Me funksionimin e saj, energjia do të tregtohet me çmime reale, teksa prodhuesit publikë dhe privatë të energjisë dhe tregtarët, nga ana tjetër, do të jenë më të qetë, nga ky fakt. Krijimi i Albania Power Exchange (APEX) do të jetë në përputhje me zbatimin e politikave të energjisë dhe me standardet e Bashkimit Evropian dhe integrimin në tregun rajonal të energjisë. “Tregu shqiptar do të bëhet platforma kryesore për tregtimin e energjisë, duke i dhënë mundësi të gjithë aktorëve…
Read More
OST sh.a. antarësohet me të drejta të plota në ENTSO-E, OST, 31/03/2017

OST sh.a. antarësohet me të drejta të plota në ENTSO-E, OST, 31/03/2017

Artikuj, Informim
E mbledhur në Bruksel më 30 mars 2017 Asambleja e ENTSO-E votoi pozitivisht për anëtarësimin me të drejta të plota të OST në organizatë. ENTSO-E tashmë shtrihet në 36 vende. OST është e lidhur sinkron me TSO-të e Evropës Kontinentale, por tashmë është çertifikuar si një TSO e pavarur në të njëjtën mënyrë si TSO-të e BE-së. OST plotëson kështu të gjitha kushtet për t’u bërë një anëtare me të drejta të plota e ENTSO-E. “Ne mirëpresim OST-në familjen evropiane të TSO-ve. Ky është një hap pozitiv për bashkëpunimin rajonal në Evropën Juglindore duke i dhënë konsumatorëve akses në çmime me të drejta, mundësi më të shumta zgjedhje dhe siguri furnizimi më të madhe. ENTSO-E është e lumtur që OST i bashkohet për të punuar në këtë axhendë”, komentoi Laurent…
Read More