Mbahet seanca e dyte përgatitore e HEC Poçem, ECO Albania, 15 Mars 2017

Mbahet seanca e dyte përgatitore e HEC Poçem, ECO Albania, 15 Mars 2017

Aktivitetet, Artikuj, Informim, Përfaqësim
U mbajt sot seanca e dyte përgatitore e HEC Poçem në Gjykatën Administrative të Shkallës së Parë, në Tiranë. Në këtë seancë morën pjesë përfaqësues të Ministrisë së Energjisë, si palë e paditur; përfaqësues të kompanisë Kovlu Energji, si palë e tretë si dhe përfaqësues të EcoAlbania, si palë paditëse në proces. Procesi i nisur nga organizatat mjedisore kombëtare dhe ndërkombëtare si dhe 38 banorë të prekur nga ndërtimi i hidrocentralit të Poçemit do të vazhdojë me seancën e radhës më 30 mars 2017, ora 14:00, ku gjykatësi vendosi të hapë gjykimin e çështjes në seancën e parë gjyqësore.   Gjatë seancës së fundit përgatitore avokati i çështjes prezantoi para gjykatës kërkesat e akt-padisë, si: konstatimin si akte administrative absolutisht të pavlefshme të deklaratës mjedisore dhe kontratës koncesionare. Nga ana tjetër…
Read More
ERE miraton vendimin për anëtarësimin e plote te OST ne ENTSO-E, OST, 16 Mars 2017

ERE miraton vendimin për anëtarësimin e plote te OST ne ENTSO-E, OST, 16 Mars 2017

Artikuj, Hulumtimet, Informim, Publikime
ERE miraton vendimin qe hap rrugën për anëtarësimin e plote te OST ne ENTSO-E, OST, 16 Mars 2017 Sot me date 15 Mars 2017, me Vendim Nr. 43, Bordi i Entit Rregullator te Energjisë, vendosi dhe miratoi Certifikimin final te Operatorit te Sistemit te Transmetimit – OST sh.a. ne përputhje me përcaktimet e Nenit 58 te Ligjit Nr. 43/2015, “Per Sektorin e Energjisë Elektrike”. Vendimi i sotëm pason Aplikimin për Certifikim te datës 13 Korrik 2016, te paraqitur nga shoqëria Operatori i Sistemit te Transmetimit – OST sh.a. pranë Entit Rregullator te Energjisë ne lidhje me certifikimin e ndarjes se shoqërisë OST sh.a. nga aktivitetet e tjera ne sektorin e energjisë elektrike ne përputhje me përcaktimet e Neneve 54 dhe 58 te Ligjit Nr. 43/2015, “Për Sektorin e Energjisë Elektrike”.…
Read More
“Phoenix Petrolium” humbet kërkimin e naftës në burimin e Amonices, Tv Klan, 11/03/2017

“Phoenix Petrolium” humbet kërkimin e naftës në burimin e Amonices, Tv Klan, 11/03/2017

Artikuj, Informim
“Phoenix Petrolium” humbet kërkimin e naftës në burimin e Amonices, Tv Klan, 11/03/2017 Zona naftëmbajtëse e Amonicës në Vlorë është rikhyer në duart e shtetit. Ministri i Energjisë dhe Industrisë Damian Gjiknuri ka urdhëruar kompaninë shtetërore të prodhimit të naftës Albpetrol që të marrë në dorëzim puset e naftës në këtë zonë, duke i hequr të drejtën e kërkimit kompanisë me kapital shqiptar Phoenix Petrolium. Në bazë të një marrëveshjeje hidrokarbure të firmosur në 16 gusht të vitit 2013-të, kompania kishte marrë të drejtën ekskluzive të kërkimit dhe nxjerrjes së naftës dhe gazit në 9 zona. Një prej vendburimeve më të mëdha që ajo zotëronte ishte pikërisht Amonica, me një prodhim prej 5200 tonësh naftë në vit. Ministria e energjisë njofton se kompania nuk ka përmbushur detyrimet kontraktore dhe përveç…
Read More
Nuk do ketë rritje të energjisë për familjarët, Shqiptarja.com, 09.03.2017

Nuk do ketë rritje të energjisë për familjarët, Shqiptarja.com, 09.03.2017

Artikuj, Informim
Të paktën deri në fund të këtij viti nuk do të ketë ndryshim të tarifave të energjisë elektrike që përdoret nga konsutatorët familjarë. Kjo ende nuk është bërë zyrtare, por një document i paraqitur në Entin Rregullator të Energjisë nga ana e Operatorit të Shpërndarjes së Energjisë Elektrike ve në dukje se OSHEE nuk kërkon rishikim të çmimit për këtë kategori konsumatorësh. Ndërkohë, kërkohet një rishikim i tarifave sipas niveleve të tensionit. ERE ka marrë rreth dy javë më parë një vendim, me anë të të cilit shprehet për fillimin e procedurave për përcaktimin e çmimeve të shitjes me pakicë të energjisë elektrike për klientët fundorë, që shërbehen nga furnizuesi i shërbimit universal për periudhën 1 prill 2017 deri më 31 dhjetor 2017. Në document vihet në dukje, ndër të…
Read More
240 mijë $ mbajnë peng arbitrazhin me “Bankers Petrolium”,  TV Klan, 09/03/2017

240 mijë $ mbajnë peng arbitrazhin me “Bankers Petrolium”, TV Klan, 09/03/2017

Artikuj, Informim, Publikime
5 muaj pasi ka marrë vendimin për të çuar në Gjykatën Ndërkombëtare të Arbitrazhit kompaninë Bankers Petrolium për çështjen e 60 milion dollarëve tatim – fitim që pretendojnë të marrin financat shqiptare vetëm për vitin 2011-të, pala shqiptare nuk ka mundur të hapë çështjen në këtë gjykatë. Shkak është bërë pagesa që kërkohet të jepet për Gjykatën Tribunale të Arbitrazhit prej 240 mijë dollarësh, dhe që akoma dhe sot, qeveria nuk ka miratuar asnjë fond. Televizioni Klan, ka arritur të sigurojë një dokument konfidencial që sekretariati i Gjykatës Ndërkombëtare të Arbitrazhit i ka çuar palës shqiptare, ku i nënvizon afatet dhe kushtet për të zhvilluar seancën. Shqipëria duhet të paguajë 240 mijë dollarë deri në datën 13 mars, ose çështja nuk do të merret në shqyrtim. Burime konfidenciale thonë për…
Read More
Transportet kërkojnë prishje kontrate për koncesionin e terminalëve në Durrës; Koncesionari fitoi 3 mln euro në 2015, Revista Monitor, 08/03/2017

Transportet kërkojnë prishje kontrate për koncesionin e terminalëve në Durrës; Koncesionari fitoi 3 mln euro në 2015, Revista Monitor, 08/03/2017

Artikuj, Informim, Publikime
Ministria e Transporteve ka kërkuar zgjidhjen e koncesionit për mirëmbajtjen e terminalit të kontenierëve në Portin e Durrësit, me argumentin se koncesionari “Durrës Container Terminal” Sh.a nuk ka përmbushur kushtet e kontratës. Konflikti ka përfunduar në Gjykatë, ku Ministria e Transportit dhe Infrastrukturës ka paditur Koncensionaret Durrës Kurum Shipping, sha, Global dhe Liman Isletmeleri AS, Marinel S.R.L (që zotërojnë kompaninë Durrës Container Terminal). Objekti i palës paditëse është zgjidhja e kontratës “Për dhënien me koncesion të menaxhimit, operimit, mirëmbajtjes dhe përmirësimit teknik të terminalit të konteinerëve në portin e Durrësit” datë 22/06/2011, për shkak të mospërmbushjes nga ana e koncesionarit të detyrimeve që lindin nga kjo kontratë koncensionare si edhe përcaktimin e shumës së dëmshpërblimit përkatës. Burimet nga Ministria e Transporteve thanë për Monitor se arsyeja kryesore që po kërkohet…
Read More
TAP, pas BERZH-it edhe BEI i hedh sytë nga projekti, Revista Monitor, 07/03/2017

TAP, pas BERZH-it edhe BEI i hedh sytë nga projekti, Revista Monitor, 07/03/2017

Uncategorised
Projekti i gazsjellësit Trans Adriatic Pipeline duket se gjithnjë e më shumë po tërheq vëmendjen e institucioneve financiare ndërkombëtare. Pas Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim duket se është radha e BEI-t (Bankës Europiane të Investimeve) që të shfaqë interes për të kredituar ndërtimin e projektit. Është drejtoresha për Europën Juglindore në BEI, Flavia Palanza, e cila ka konfirmuar lajmin pas takimit që u zhvillua me drejtorin e përgjithshëm të projektit të Korridorit Jugor të gazit. Sipas drejtuesve, BEI ka në plan të financojë projektin TANAP dhe TAP.  “Ne jemi të vetëdijshëm për rëndësinë e këtyre projekteve dhe kjo do të mbahet në konsideratë kur do të merret vendimi final për operacionin financiar”, tha Palanza. Sipas saj, Banka Europiane e Investimeve ende nuk e ka vendosur shifrën finale, por mendohet…
Read More
Emigranti ndërton rrugën e fshatit Vinjollë, banorët: E faltë Zoti! Nga Julian Hila, Shqiptarja.com, 03 Mars 2017

Emigranti ndërton rrugën e fshatit Vinjollë, banorët: E faltë Zoti! Nga Julian Hila, Shqiptarja.com, 03 Mars 2017

Artikuj, Informim, Publikime
Kurbin ­ Fshati Vinjoll në Malësinë e Kurbinit prej kohësh ka vuajtur për mungesën e rrugës, pasi pushteti vendor nuk ka investuar asnjëherë për këtë fshat. Por bamirësia e një emigranti ka bërë që edhe ky fshat të bëhet me infrastrukturë rrugore. Fitimtar Lala është banor i këtij fshati, por prej vitesh jeton në SHBA dhe ditët e fundit ai ka investuar për ndërtimin e rrugës Vinjollë­Gallatë me një gjatësi prej 18 km. Banorë të zonës thonë se ky aks ishte bërë e pakalueshem nga amortizimi dhe në raste të sëmundjeve atyre u duhej të udhëtonin për orë të tëra, ndaj ky investim ishte i domosdoshëm. Rruga nuk kishte parë rikonstruksion prej më shumë se 25 vite. Sipas tyre tashmë udhëtimi nga zona e thellë malore deri në Milot bëhet…
Read More
OSHEE importon energji për marsin, Revista Monitor, 01.03.2017

OSHEE importon energji për marsin, Revista Monitor, 01.03.2017

Artikuj, Informim, Publikime
Operatori i Shpërndarjes së Energjisë (OSHEE) ka realizuar tenderin për importin e energjisë elektrike për muajin mars, në të cilin u blenë 96,590 MWh kundrejt një vlere 4.6 milionë euro pa TVSH. Sipas njoftimit zyrtar të OSHEE fituese u shpallen 6 kompani të cilat ofruan një çmim mesatar 47.4 euro për megavatorë. Energjia është blerë me të njëjtin çmim që parashikohet të shitet për muajin mars ne Bursën e Hungarisë, e cila është referenca në tenderët e import eksportit nga kompanitë publike të energjisë. Në mes të gjashtë kompanive fituese çmimin më të lartë e ka ofruar NOA me 48.8 euro për megavat, ndërsa çmimin me të ulet e ka ofruar AXPO me 42.9 MW/h. Që vitin e kaluar ka nisur të ofertojë për mbulimin e humbjeve të OSHEE edhe…
Read More