UKT do të realizojë masterplanin strategjik 75 mil lekë, Angelo Haruni/SCAN, 14 Gusht 2017

UKT do të realizojë masterplanin strategjik 75 mil lekë, Angelo Haruni/SCAN, 14 Gusht 2017

Informim
UKT do të realizojë Masterplanin strategjik – Tender 75 milionë lekë për shërbimin e konsulentit, Angelo Haruni/SCAN, 14 Gusht 2017 Shoqëria Ujësjellës-Kanalizime Tiranës do të kontraktojë një kompani konsulente, e cila do të përcaktojë qartë hapat që duhen ndjekur për të arritur objektivat e UKT: Ofrimin e shërbimit të vazhdueshëm 24 orë ujë në ditë për mbi 1 milion banorë; Reduktimi i ujit pa të ardhura; Zhvillimi i performancës së drenazhimit dhe trajtimit të ujërave të ndotura; Kompania fituese do të hartojë atë që quhet “Masterplani” i zhvillimit teknik dhe strategjik të furnizimit me ujë dhe rrjetit të Kanalizimeve për qytetin e Tiranës. UKT ka caktuar një fond maksimal prej 75 milionë lekësh për këtë shërbim, ndërsa ofertat do të mund të dorëzohen deri më 23 Gusht 2017. Kriteret për…
Read More
Kriza energjetike, fatura 5 mld lekë, Publikuar nga Top Channel, me 10 Gusht 2017

Kriza energjetike, fatura 5 mld lekë, Publikuar nga Top Channel, me 10 Gusht 2017

Informim
Kriza energjitike, fatura 5 mld lekë, Publikuar nga Top Channel, me 10 Gusht 2017 Kriza energjetike do të ketë pasoja financiare për buxhetin e shtetit, por sipas Ministrisë së Financave ato janë të përballueshme dhe nuk do të çojnë në rritje të borxhit. Paraprakisht ekspertët e ministrisë llogarisin se fatura e krizës për buxhetin do të jetë rreth 5 miliardë lekë ose gati 38 milionë euro. Në dy muajt e fundit Shqipëria ka shpenzuar mbi 50 milionë euro për të blerë energji elektrike. Deri tani fatura e importeve është përballuar nga vetë operatori i shpërndarjes së energjisë. Por për shkak të këtyre shpenzimeve të larta, OSHEE ka ndalur ripagesat e kredive, të marra me garanci të qeverisë. Për vitin 2017, ishte parashikuar që kompanitë publike të ripaguanin rreth 5 miliardë…
Read More
Dielli shqiptar, biznesi 500 milionë euro i dekadës, Nertila Maho / Revista Monitor, 12 Gusht 2017

Dielli shqiptar, biznesi 500 milionë euro i dekadës, Nertila Maho / Revista Monitor, 12 Gusht 2017

Informim
Dielli shqiptar, biznesi 500 milionë euro i dekadës, Nertila Maho / Revista Monitor, 12 Gusht 2017 Çdo hektar tokë në Shqipëri mund të prodhojë në kufijtë e 250-320 mijë euro të ardhura nga energjia diellore. Në Ministrinë e Energjisë dhe Industrisë qëndrojnë aktualisht 9 projekte me një vlerë investimi prej 85 milionë eurosh dhe një sipërfaqe që i kalon 174 hektarët. Gjasat janë që me potencialet që ka Shqipëria dhe çmimi 100 euro/MW që caktoi qeveria, dielli të kthehet në biznesin e dekadës. Rastet e suksesit me sipërmarrjet dhe frika nga precedenti i HEC-eve. Sokoli, i cili operon në sektorin fason dhe eksporton drejt Italisë, “importoi” nga partnerët e tij të biznesit në vendin fqinj, idenë e një impianti fotovotlaik. I pëlqeu fakti që faturën e kripur të energjisë mund…
Read More
Në “ofertë” industria e bakrit – totali i investimit 119 M/USD, Lorenc Rabeta/SCAN, 12 Korrik 2017

Në “ofertë” industria e bakrit – totali i investimit 119 M/USD, Lorenc Rabeta/SCAN, 12 Korrik 2017

Informim
Në “ofertë” industria e bakrit – Ministria: Koncesione afatgjata, totali i investimit 119 milionë dollarë, Lorenc Rabeta/SCAN, 12 Korrik 2017 Qeveria ka nxjerrë në ofertë gjithë industrinë e prodhimit e përpunimit të bakrit, në kërkim të investitorëve të huaj apo vendas. Nga maji i këtij viti, Ministria e Energjisë dhe Industrisë ka bërë publike një ofertë tekniko-tregtare për ofrimin e objekteve të lira minerare dhe përpunuese të industrisë së bakrit për shfrytëzim, zhvillim dhe administrim afatgjatë. Në ofertë Ministria e Energjisë bën edhe një analizë të totalit të investimeve që duhet të bëjnë subjektet e interesuara për të garantuar norma të kënaqshme fitimi në terma afatgjatë. Sipas analizës, në total nevojitet një investim prej 99.5 milionë dollarësh, i cili me një vlere interesi 5 % për periudhë 10-vjeçare investimi arrin…
Read More
Çmimi “për të joshur” investitorët – planet e zhvillimit, Revista Monitor, 12 Gusht 2017

Çmimi “për të joshur” investitorët – planet e zhvillimit, Revista Monitor, 12 Gusht 2017

Informim
Çmimi 100 euro MW “për të joshur” investitorët, ja planet e zhvillimit, Revista Monitor, 12 Gusht 2017 Flet Gjergj Simaku, kreu i Drejtorisë së Burimeve Energjetike të Rinovueshme në Ministrinë e Energjisë Çdo park eolik me fuqi të instaluar në 2 MW do të ketë mundësi të shesë energjinë e prodhuar me një çmim 100 euro/MW. Qeveria shqiptare duket se ka arsyet e veta të aplikimit të këtij niveli që lidhet me nxitjen e investimeve në këtë sektor. Gjergj Simaku, drejtor i Drejtorisë së Burimeve Energjetike të Rinovueshme në Ministrinë e Energjisë dhe Industrisë, sqaron në një intervistë për “Monitor” arsyet që “fshihen” pas këtij çmimi. “Vende si Gjermania, Kroacia, Rumania apo dhe më gjerë, kanë çmime të larta pakice dhe konkurrueshmëria për burime pa suport financiar është e pranishme.…
Read More
Blerja e energjisë: OSHEE paguan mbi 1.6 mln euro pa TVSH, Entela Barjamaj/SCAN, 11 Gusht 2017

Blerja e energjisë: OSHEE paguan mbi 1.6 mln euro pa TVSH, Entela Barjamaj/SCAN, 11 Gusht 2017

Informim
Blerja e energjisë për gushtin – OSHEE paguan mbi 1.6 mln euro pa TVSH, Entela Barjamaj/SCAN, 11 Gusht 2017 Ndalimi i prodhimit të energjisë si rezultat i thatësirës ka detyruar OSHEE që të kryej blerje të energjisë elektrike. Kështu për muajin gusht, më saktë për periudhën nga data 12-31 gusht OSHEE, do të garantojë furnizimin me energji elektrike për abonentë e saj duke e blerë atë. Janë shtatë kompani nga të cilat do të realizohet blerja e energjisë elektrike për të garantuar furnizimin e plotë me energji. Në total për këtë periudhë OSHEE ka nevojë që të blejë një sasi prej 24 mijë MWh dhe me një vlerë financiare prej 1.6 milionë euro pa TVSH, të ndarë mes shtatë kompanive. Kështu OSHEE do ti paguaj 36 mijë euro pa TVSH…
Read More
“Truket” e biznesit për të përgjysmuar faturën e energjisë, Revista Monitor, 12 Gusht 2017

“Truket” e biznesit për të përgjysmuar faturën e energjisë, Revista Monitor, 12 Gusht 2017

Informim, Përfaqësim
“Truket” e biznesit për të përgjysmuar faturën e energjisë, Revista Monitor, 12 Gusht 2017 [huge_it_slider id="5"] Flet Elton Çekrezi, Drejtor Ekzekutiv i EuroElektra sh.p.k. Bizneset shqiptare po interesohen gjithmonë e më shumë për alternativat që ju ofron shfrytëzimi i energjisë diellore në uljen e kostove. Bëhet fjalë për ato biznese që në objekt të aktivitetit të tyre nuk kanë aspak lidhje me sektorin energjetik, por që fatura e kripur i shoqëron çdo muaj. Elton Çekrezi, Drejtor Ekzekutiv i EuroElektra sh.p.k., në një intervistë për “Monitor”, shprehet se interesi ka ardhur në rritje si nga bizneset edhe nga individët. Në kushtet kur ende nuk është përfunduar instalimi i “Net metering”, bizneset kanë zgjedhur të investojnë në impiante fotovoltaikë, që ju kanë përgjysmuar ose shmangur tërësisht koston e energjisë, por përtej dëshirës…
Read More
Kontroll dhe masa për të gjitha pikat e palicencuara të karburanteve, Bashkia Tirane, 9 Gusht 2017

Kontroll dhe masa për të gjitha pikat e palicencuara të karburanteve, Bashkia Tirane, 9 Gusht 2017

Informim
Kontroll dhe masa për të gjitha pikat e palicencuara të karburanteve, Bashkia Tirane, 9 Gusht 2017 Bashkia e Tiranës ka nisur aksionin për mbylljen e pikave të karburantit, të cilat e ushtrojnë aktivitetin e tyre pa licencë. Nënkryetari i Bashkisë së Tiranës, Arbjan Mazniku, ndoqi nga afër aksionin për mbylljen e një prej pikave të karburantit pranë zonës së Pallatit me Shigjeta, ndërkohë që puna ka vijuar me bllokimin edhe të dy pikave të tjera, një në Sauk dhe një tjetër pranë digës së Liqenit Artificial. Mazniku shprehu vendosmërinë e Bashkisë së Tiranës për të mbyllur të gjitha ato pika, të cilat nuk respektojnë kriteret ligjore. Ai deklaroi se një situatë e tillë, ku bizneset të cilat shesin karburant, nuk paguajnë detyrimet kundrejt shtetit, nuk mund të vijojë. “Sipas vendimit…
Read More
410 diga rezervuarësh kërkojnë ndërhyrje urgjente, Revista Monitor, 09 Gusht 2017

410 diga rezervuarësh kërkojnë ndërhyrje urgjente, Revista Monitor, 09 Gusht 2017

Informim
Këshilli Kombëtar i Ujit: 410 diga rezervuarësh kërkojnë ndërhyrje urgjente, Revista Monitor, 09 Gusht 2017 Këshilli Kombëtar i Ujit ka bërë së fundmi një analizë për gjendjen e sigurisë së digave, duke kërkuar ndërhyrje urgjente në 65% të tyre. Nga vlerësimet e bëra për gjendjen teknike të 626 digave, rezulton se 410 (ose 65% e numrit të përgjithshëm), paraqesin probleme të theksuara teknike dhe kërkojnë vëmendje urgjente si për sa i takon sigurisë së digave, ashtu edhe volumit të disponueshëm të ujit në rezervuarë. Analiza tregon se, në 27% të tyre ka dëmtime në trupin e digës, 29% dëmtime të shkarkuesit katastrofik, 30% dëmtime të ujëlëshuesit, 14% dëmtime njëkohësisht të trupit të digës dhe shkarkuesit katastrofik/ujëlëshuesit. Në total, kapaciteti ujor i rezervuarëve është zvogëluar me rreth 45%. Këshilli Kombëtar i…
Read More
Investim i ri për park te energjisë diellore në Korçë prej 2.4 mln euro, Revista Monitor, 10 Gusht 2017

Investim i ri për park te energjisë diellore në Korçë prej 2.4 mln euro, Revista Monitor, 10 Gusht 2017

Informim
Vërshojnë lejet për parqet e energjisë diellore, investimi i ri në Korçë prej 2.4 mln euro, Revista Monitor, 10 Gusht 2017 Parqet fotovoltaike janë shndërruar në një trend për bizneset, të cilët pasi kanë ezauruar HEC-et, u janë kthyer impianteve të tjera të prodhimit të energjisë nga dielli dhe era. Ministria e Energjetikës nuk po ndalet në dhënien e lejeve për parqet që, në pjesën më dërrmuese të tyre, kanë kapacitet prodhues jo më shumë se 2 MW. Së fundmi shoqëria “RTS” sh.p.k., ka shprehur interesin për  ndërtimin e një parku fotovoltaik për prodhimin e energjisë nga burime të rinovueshme, në zonën në “Tren-Bilisht (Korçë)”. Parku do të ketë sipërfaqe totale rreth 63,915 m² ku kapaciteti i instaluar do të jetë 2 MW, me një vlerë investimi rreth 321,671,661 ALL…
Read More