Itali, çmimi në korrik 45 euro dhe në gusht 85 euro për kwh, Roel Korkuti/SCAN, 06 Gusht 2017

Itali, çmimi në korrik 45 euro dhe në gusht 85 euro për kwh, Roel Korkuti/SCAN, 06 Gusht 2017

Informim
Itali, dyfishohet energjia – Në korrik 45 euro për kWh, në gusht 85 euro për kwh, Roel Korkuti/SCAN, 06 Gusht 2017 I nxehti afrikan dhe thatësira e tejzgjatur ka gjeneruar një shtrenjtim të çmimeve të energjisë në Itali, deri në dyfishim. Kjo gjë po ndihet që në ditët e para nga kompanitë që e blejnë drejtpërdrejtë në bursë energjinë elektrike. Për familjet, dyqanet dhe ndërmarrjet e vogla, dyfishimi i çmimeve të energjisë do të ndihet pas pushimeve, në muajt e vjeshtës, kur të vijnë faturat e para. Kërkesa për energji ndërkohë mbetet mjaft e lartë, në 55.655 megavat, shumë pranë rekordit të vitit 2015. Ekspertët theksojnë se, në temperatura mbi 25 gradë kërkesa rritet mes 800 dhe 1000 megavat. Parimi në këtë rast është shumë i thjeshtë, efekti i kërkesë-ofertës…
Read More
Kosova tërhiqet nga projekti i kompanisë “Envidity”, botuar nga Gazeta Fjala, me 02 Gusht 2017

Kosova tërhiqet nga projekti i kompanisë “Envidity”, botuar nga Gazeta Fjala, me 02 Gusht 2017

Informim
Kosova tërhiqet nga projekti i Gjeneralit Clark, botuar nga Gazeta Fjala, me 02.08.2017 Projekti i kompanisë “Envidity”, të gjeneralit amerikan Wesley Clark, i cili synon ta marr çerekun e Kosovës për shfrytëzimin e qymyrit, është tërhequr nga procedimi i mëtutjeshëm në Kuvendin e Kosovës. Doli se Qeveria e Kosovës e kishte proceduar në Kuvend këtë projekt pa një studim të fizibilitetit dhe pa e hartuar paraprakisht Strategjinë kombëtare për shfrytëzimin e linjitit. Për këtë punë ka vendosur t’i hap letrat vet Muhamet Mustafa, kryetar i Komisionit për Zhvillim Ekonomik në legjislaturën e fundit, shkruan Gazeta Fjala. Ai, për Gazetën Fjala, ka thënë se në Komision nuk e kanë miratuar këtë projekt, por edhe atë të kompanisë “SharrCem”, pasi asnjëri nuk i plotësonin as kushtet bazë. Komisioni doli me dy rekomandime…
Read More